Lasten ja nuorten hammashoito

Lasten hammashoito

Maitohampaat alkavat lapsilla puhjeta 4 kk:n iässä ja kaikki maitohampaat ovat yleensä puhjenneet 2,5 ikävuoteen mennessä. On syytä totuttaa lapsi harjaamaan hampaitaan mahdollisimman varhain ja käymään ”näyttämässä hampaitaan” hammaslääkärillä, kun maitohampaat ovat kaikki puhjenneet.

Tärkeää muistaa:

vesi janojuomaksi
hammasharja käyttöön heti kun hampaita puhkeaa
makeaa harvoin ja silloinkin mielellään aterian yhteydessä
mitään lapsen suuhun menevää ei laiteta omaan suuhun.

Harvat vanhemmat, jotka itse pääsivät kouluhammaslääkärille kerran vuodessa, tietävät, että lapset nykyään pääsevät kunnalliseen hammashoitoon 3 kertaa ennen kuin täyttävät 16 vuotta. Hammaslääkäriin ei välttämättä pääse kertaakaan koko peruskouluaikana vaan tarkastuksen suorittaa hammashoitaja, jolla ei ole pätevyyttä eikä edes oikeutta tehdä tarkastuksia!

Nuorten hammashoito

Nuorten suurin hammasongelma karieksen lisäksi on puhkeavat viisaudenhampaat, jotka joudutaan usein poistamaan. Viisaudenhampaan poisto kannattaa tehdä nuorella iällä koska toimenpide on tällöin helpompi ja potilas paranee nopeammin.

Viisaudenhampaat puhkeavat 18-25 vuoden iässä. Monilla ei kuitenkaan ole tilaa suussa näille hampaille ja ahtaudesta ja virheasennosta johtuen niitä on vaikea puhdistaa. Tämän seurauksena viisaudenhampaat reikiintyvät tai aiheuttavat kivuliaan tulehduksen ikenen alle. Vinoon puhjennut viisaudenhammas saattaa myös hangata posken limakalvon rikki.